Mat och kläder i ett kretslopp – bilder och recept från Almedalsveckan!

På uppdrag av Nordiska ministerrådet gästade jag och konstnären Lina Sofia Lundin Almedalsveckan den 29 juni med en performance kallad: Mat och kläder i ett kretslopp – du bär vad du äter – om vägen till hållbart mode.

Jag och Lina har under våren påbörjat ett projekt där vi undersöker sambandet mellan mat och färg. Lina färgar kläder av mina rawfood-matrester. En speciellt spännande synergipunkt vi hittat är vikten av rätt ph-värde. Färgbaden där Linas textiler färgas är beroende av ett visst ph-värde för att få fram den önskade färgen. Min parallell går till kroppens ph-balans, där våra kroppar är beroende av ett balanserat ph-värde för att kunna fungera, återhämta sig, stå emot sjukdomar och inflammationer  och plocka upp näring ifrån maten vi äter. På kroppens utsida syns det inte alltid vad som händer på insidan, men i Linas färgbad visar tyget snabbt i vilken riktning det går. Att förstå ph-värde är att förstå hur ett ekosystem fungerar – varför saker funkar respektive inte funkar. På Linas tyger tar färgen oönskad riktning när ph-värdet är för lågt eller högt. Våra kroppar (för att inte tala om vår natur!)  reagerar på samma sätt genom diverse märkliga symptom. Spännande och intressant…Tygernas fermenteringsprocess är som en bild av våra kroppars inre fermenteringsprocess.

färgbad

 

Vi har också hittat många likheter i vår strävan efter kemikaliefria processer och hållbar konsumtion. Textil/modebranschen och matindustrin står inför samma typ av utmaningar i arbetet med att skapa en hållbar produktion som inte gör djupa ekologiska fotavtryck. Att få jobba med Lina är ett sant nöje och en otrolig inspiration! Förra våren gav Lina ut den uppmärksammade boken Naturlig färgning: mat och kläder i ett kretslopp på Natur och Kultur. Läs mer om hennes fantastiska och gedigna arbete här.

På plats med oss fanns också de grymma brudarna från projektet Stilmedveten. Stilmedveten vill uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion. De senaste tio åren har svenskarnas textilkonsumtion ökat med hela 40 procent. Nästan alla våra kläder tillverkas i låglöneländer och oftast går det åt mängder med kemikalier och en massa vatten. Det tål att tänkas på hur vi handlar kläder. Kolla in Stilmedveten:s hemsida där du kan få tips och inspiration på hur du kan fixa älsklingskläder som gått sönder istället för att slänga, eller göra om en gammal t-shirt till ett snyggt halsband!

stilmedveten

 

Till alla er som tittade förbi oss på Almedalen – stort tack! Här kommer recepten från smakproverna som delades ut under dagen.

 

kokossoppa

MOROT- OCH KOKOSSOPPA

4 portioner

4 dl ekologisk kokosmjölk (1 burk a’ 400 ml)

1 1⁄2 dl vatten

3 morötter

1⁄2 dl olivolja

1⁄2 liten röd chili

2 msk citronjuice

5 msk färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 tsk currypulver

1 tsk gurkmeja

1 msk tamari

1⁄2 tsk salt

3 dadlar

Mixa alla ingredienser i en mixer till slät konsistens. Servera soppan med gurk- och morotstavar och toppa med färsk koriander.

 

björnsbärsmousse

FRUSEN BJÖRNBÄRSMOUSSE

2 portioner

2 avokado

1 citron

200 gram frusna björnbär

3 dadlar

Pressa citronen. Mixa avokado, dadlar, citronsaft och frusna björnbär i en matberedare till en fluffig mousse. Häll upp i två skålar och servera direkt. Toppa med extra björnbär och myntablad.

På bilden har jag även toppat med några torkade granatäppelkärnor från grymma Go For Life.

ida o lina tvättlina

Tröjorna vi har på oss har Lina färgat av granatäppleskal respektive gurkmeja.

– MAT OCH KLÄDER I ETT KRETSLOPP!:)